All posts by geerlof

Brief uit Bacau

Ondanks alle moeilijkheden waar we vooral in Roemenië mee te maken hebben we ook vorig jaar, door alle betrokkenheid die er is, veel aandacht kunnen besteden aan families in hele moeilijke omstandigheden. Onze prioriteit lag vooral bij de zorg voor zeer arme gezinnen, evangelisatie, verspreiding van de in Nederland verzamelde goederen en het project: toekomst voor elk kind (schoolbeurzen).

Evangelisatie en verspreiding van Bijbels en lectuur

Pastorale begeleiding is altijd belangrijk. In deze moeilijke tijden hebben we daar extra aandacht aan besteed. Onze evangelist Luigi Rosca maar ook onze maatschappelijk werker Ciprian Tomita brachten veel huisbezoeken aan gezinnen in moeilijke omstandigheden. In 2021 hebben we 500 bijbels en 750 christelijke boeken verspreid over verschillende steden in Roemenië (Bacau, Brasov, Boekarest, Iasi, Vaslui). Gezinnen die op het platteland wonen hebben het vaak moeilijk en worden vaak vergeten. Daarom hebben we naast de materiele hulp veel meer Bijbels en lectuur in de dorpen verspreid. Bijbelstudies, de kinderclub maar ook de evangelisatie in de gevangenis werden allemaal kleinschaliger georganiseerd met inachtneming van de beperkingen en bestaande regels voor bezoeken en bijeenkomsten.

Maandelijkse hulp aan 120 gezinnen in moeilijke situaties

Zorg dragen voor arme gezinnen is altijd een prioriteit geweest bij ons in Bacau. Ook in 2021 was dat zo. Het is onze opdracht om gezinnen een stapje verder te helpen. En niet om afhankelijk te blijven van de uitgestoken hand. Dat is wat ons team in Roemenië voor staat! Natuurlijk staan we altijd klaar voor de gezinnen waar een of meerdere personen met ernstige beperking leven of ouderen die afhankelijk zijn van hulp. Al de andere gezinnen proberen we met kleine stapjes weer op weg te helpen. Vaak zien we dan dat deze gezinnen ook weer andere families helpen en hun ervaringen delen.

Financiële hulp in cisissituaties.

Het afgelopen jaar hadden we ook te maken met crisissituaties. Dat gaat vooral om operaties bij levensbedreigende situaties, waar snel ingegrepen moet worden. Hulp bij uithuiszettingen van mensen die hun huur niet mee kunnen betalen, in de meeste gevallen gaat dat om gezinnen met veel kinderen. Maar ook hulp bij begrafenissen, medicijnen voor ernstig zieke mensen en levensmiddelen voor kankerpatiëntjes. We konden 427 personen helpen om wat licht te brengen in een duister bestaan.

Kleding en levensmiddelen (conserven) 

Ook de kleding uit de hulptransporten wordt met zorg verspreid. We houden niet alles bij maar we hebben in 2020 in ieder geval 250 leerlingen uit arme gezinnen en 800 families van goede kleding kunnen voorzien. Deze kleding wordt met zorg gesorteerd door jullie  vrijwilligers uit Nederland en zodoende kunnen we de mensen met goede kleding helpen. Met de conserven die we kregen konden we 700 mensen helpen, veelal in ziekenhuizen, gaarkeukens en bejaardentehuizen.

Medische hulpmiddelen voor 175 personen

Via de hulptransporten die onder andere door stichting ZoBeRO naar Roemenië komen krijgen we vaak hulpmiddelen voor personen met beperkingen. Deze hulpmiddelen zijn bijzonder waardevol omdat ze vaak niet te verkrijgen zijn in Roemenië of heel erg duur zijn en voor de meeste gezinnen onbetaalbaar zijn. 175 personen konden we helpen met rolstoelen, ziekenhuisbedden voor ernstig zieke mensen (thuis of in bejaardentehuizen), Douche en po stoelen, krukken en looprekken. Ook konden we onderzoektafels doneren aan het ziekenhuis in Bacau, op de afdeling spoedeisende hulp. 

Ook medische materialen zoals verbandmiddelen, tilliften en sondes werden ter beschikking gesteld aan mensen die dat hard nodig hebben.

Studiebeurzen

Voor heel veel kinderen in het financieel gezien onmogelijk om onderwijs te volgen. Er is gebrek aan alles. Bijvoorbeeld: schriften, boeken, schijfwaren, schoenen, kleding en vervoer. Om te voorkomen dat deze kinderen geen onderwijs kunnen volgen krijgen 30 kinderen een studiebeurs. Dat gaat om 50 euro per maand Dit bedrag maakt het verschil van wel of geen onderwijs. Een belangrijk verschil voor de toekomst van deze kinderen!

Transitwoning

In 2021 konden we tijdelijke opvang bieden aan 3 dakloze gezinnen. Onze transitwoning gebruiken we om gezinnen tijdelijk op te vangen en de kinderen in een veilige omgeving te huisvesten. Deze tijdelijke opvangtijd gebruiken we om gezamenlijk een oplossing te vinden voor de langere termijn.

Bedankt voor al jullie inzet en betrokkenheid.

HG

André

reisverslag 2021

maandag 13 september 2021; Om 5 uur s-morgens vertrok het transport van ZoBeRo met 3 vrachtwagens met hulp goederen naar Roemenië.

Er was koffie en een toch nog een aardig groepje mensen om uit te zwaaien, Annette had  gezorgd voor de koffie.

De 4 chauffeurs waren JanMaarten Voorwinden Frans de Lely en mijpersoon Geerlof Bregman, Jan en Frans hadden hun vrouw bij zich Joannet en Bea.

We zijn 2 keer gestopt onderweg, de eerste dag verliep voorspoedig geen noemenswaardig oponthoud onderweg.

Eind van de middag na 10 rij-uren zijn we net voor Regensburg gestopt ter hoogte van Laaden voor de nachtrust etc.

Dinsdag 14 september 2021; Om 6 uur s-morgens vertrokken vanuit Laaden naar de Oostenrijkse grens Passau.

Aan de grens tolkastjes gekocht voor Oosterijk, was even wat verwarring over de heen en terugreis maar verder geen problemen.

De reis weer voortgezet, rond 12 uur gepauzeerd en weer verder.

Uiteindelijk waren we al vroeg tussen 16.30 en 17.00  uur in Biscke Hongarije.

Woensdag 15 september 2021; vertrek 6.00 uur s-morgens Biscke.

We zijn bovenlangs naar de nieuwe grens gereden de zg. M3 uit dit is wat omrijden maar het is tot Oradea een nieuwe autobaan.

Aan de grens geen oponthoud dus nadat we onze pauze genomen hadden zijn we via Oradea  en de E60 naar Cluj-Napoca gereden.

Daar hebben we bij de fa. van Wijk (DAF) overnacht.

Arie en Bart kwamen daar ook om wat spullen over te laden, en gezamenlijk te eten.

Donderdag 16 september 2021; deze dag zijn we naar Saskia in Onesti gereden.

Het eerste stuk van de rit schoot best wel op ook omdat er een nieuw stuk autobaan bij gekomen is  in de buurt van Tgr. Muris

s-Middags rond 14.30u Roemeense tij d kwamen we aan in Onesti.

De wagen was dan ook zo gelost, onze met de tractor met voorlader was er al om ons te lossen.

s-Avonds gezamenlijk gegeten ook overnacht in Onesti.

Vrijdag 17 september 2021; Even na negenen zijn we vertrokken vanuit Onesti een wagen naar Bacau en een wagen naar Savenesti.

Frans en Bea hebben gelost in Bacau, ze waren om 14.00 leeg.

Maarten en Geerlof hebben bij Lidia in Savenesti gelost, daar moesten ze even wachten op de heftruck deze had startproblemen.

Nadat er gelost was had Lidia gezorgd voor eten iedereen gelukkig.

Daarna zijn we terug gereden naar Bacau waar met z’n allen het weekend doorbrachten ook Jan en Joannet zijn vanuit Suceava

gekomen om het weekend door te brengen.

het weekend in Bacau was rustig Andre hebben we alleen vrijdag-middags gezien, er was geen busje voor ons om ergens heen te gaan.

Zaterdag dus in de buurt van Betania gebleven.

Zondagmorgen een kerkdienst beluisterd van de zoon van Maarten die is dominee in s-Gravenzande.

s-Middags kwam Saskia op bezoek dat was wel gezellig!

Maandag 20 september; we zijn om 5 uur vertrokken nog even getankt de reis liep voorspoedig, we hebben 10 uur gereden.

s-Middags om 16.45 uur stonden we net voor de Hongaarse grens voorbij Arad stil na 10 rijuren, hier hebben we de nacht door gebracht.

We parkeerde bij een nieuw weg restaurant net voor de grens parkeergelegenheid en de douches waren goed het eten minder, maar dat kan een keer gebeuren.

Dinsdag 21 september; nadat we vertrokken waren stonden we eigenlijk gelijk weer stil voor de grens, in een kilometers lange fille.

Om 5.30u vertrokken we maar 6.00u stonden we alweer stil voor de grens. Dit duurde tot 12.00u, er was eigenlijk niks aan de hand behalve dat die Hongaren nu

eenmaal graag controleren als we al oponthoud hebben is dat negen van de tien keer aan de Hongaarse grens.

We kwamen die dag dan ook niet verder dan st-Polten in Oostenrijk, daar was in ieder geval een goede parkeergelegenheid  en wasruimte.

Alleen het eten was weer een dingetje, uiteindelijk aten Jan en Joannet , Frans en Bea de maaltijden op die nog aan boord waren bij Jan.

Maarten en Geerlof kochten wat eten bij de kraam die er stond.

Woensdag 22 september; s-Ochtens vertrokken van st-Polten, bij de grens met Duitsland de Oostenrijkse tol kastjes weer ingeleverd.

Het is altijd weer een beetje verwarrend dat de een ander bedrag bij moet betalen als de ander soms slaat het ene kastje 1 of 2 registratie over en de ander niet.

Maar de schade was beperkt het hoogste bedrag wat erbij kwam was €15.

Daarna een flink stuk Duitsland in gereden, de bedoeling was bij Bad Camberg te gaan slapen helaas was de parking afgesloten en de andere kant was voor ons niet bereikbaar.

Toen zijn we nog een klein stukje door gereden tot een volgende parkeerplaats, stond helemaal vol, omdat het niet anders kon hebben we op de vluchtstrook gestaan van de parallelbaan.

Dit mede omdat Frans en Jan geen rijtijd meer hadden, maar goed we hebben het overleefd.

Donderdag 23 september; De laatste dag is aangebroken, Maarten en ik (geerlof) rijden naar Roosendaal en leveren daar de trailer in bij ATL nadat de hele combinatie

eerst gewassen is.

Daarna wordt er nog getankt in Bergschenhoek bij de firma Martien v/d Bogerd transport, om 14.30u zit de reis erop.

Er is dit jaar geen ontvangst ceremonie omdat er voor sommige weer andere bezigheden wachten.